>
Copyright   www.kwekerij-elshout.nl  Design Lena Svalling Ekdahl www.bruidsboeketmaken.nl

Bloemschikken,bruidswerk,pompoenzaden

Home
Oasis Rainbow Foam
Webshop
Zaaitips
 
links
Feestversiering Bruiloft
Gastenboek
Voorbeelden Bloemschikken
 

www.pompoenzaden-decoshop.nl 

www.goedkoop-bloemschikken.nl 

www.bruidsboeketmaken.nl 

www.goedkoop-steekschuim.nl 

www.benodigdheden-bloemschikken.nl 

www.goedkoop-bloemschikmateriaal.nl 

www.goedkope-bloemschikmaterialen.nl


http://goedkoopbloemschikken.blogspot.com

Pompoenen, kalebassen, sierfruit, pompoenzaden

Pompoenen kalebassen en meer decofruit

De familie heet Cucurbita, je hebt pompoenen en kalebassen
Het verschil is niet zoals veel mensen denken, hoe groot ze zijn, maar het gebruik,nl kalebassen worden in sommige landen gebruikt als bekers, kommen of de grote "African Calabash" [ 40 cm doorsnede] om water in te vervoeren.
Pompoenen kunnen worden gegeten. In soep bv Rode van Etampes, of Uchiki-Kuri in jam of gebak enz. Table Ace is heel lekker als je die raspt, en eerst uien en gehakt roerbakt, en de geraspte pompoen, tomaat en paprika's toevoegd, lekker met bv shoarma broodjes.
De grootste is Atlantic Gigant Dill's en de kleinste Jack be Little [pompoen] intussen alweer "ingehaald" door Dancing gourd [ kalebasje] een klein groen peertje/tol.

Hoe kweek je ze?
Zaaien vanaf april binnen in potjes[ 20-25 graden]. de kiemtemperatuur is belangrijk. Mislukkingen bij het kiemen zijn vrijwel altijd het gevolg van lage temperaturen!
Daarna kunnen ze na de ijsheiligen[14-21 mei] buiten uitgeplant worden in goed bemeste grond. Plantafstand rankende soorten 2*2 m of bij struikvormers 1*1m. Het mag anders maar niet te dicht planten dat is slecht voor de ontwikkeling van het gewas. Blijf voldoende watergeven, dan komen er na half juni tot eind juni de eerste bloemen in.


Er zijn manlijke en vrouwlijke bloemen, ze worden bestoven,  door bijen en nachtvlinders. Vanaf eind juli-begin augustus verschijnen de eerste vruchten,dan moet je nog even geduld hebben tot de vruchten uitgegroeid zijn en goed rijp! Je ziet dat als de steel opdroogt en de vruchten niet meer glanzen dus een doffere kleur krijgen, en je er geen deukje meer in kunt drukken. Dan kunnen ze eraf, dat is mooi werk!!! Je moet ze eraf knippen, en goed kijken dat je geen andere, nog niet rijpe vruchten of bloemen beschadigd. Als je ze hebt geoogst moet je ze zo droog mogelijk bewaren. Dat kan door ze op kistjes te leggen zodat er ook aan de onderkant goed de lucht bij kan. Verder vorstvrij bewaren, en zorgen dat er geen muizen aan kunnen knabbelen, die vinden ze ook heel erg lekker.

Tot slot is er nog een andere familie nl de Lagenaria, dat zijn fleskalebassen, deze hebben witte bloemen [ Cucurbita trouwens gele] Dit zijn soorten die vooral in een kas of serre groeien. Of in warme zomers op een beschutte plek buiten. Als je ze goed rijp oogst, netjes droogt en niet te koud bewaard kun je deze heel lang bewaren, soms wel jarenlang. Nou succes zou ik zeggen!!!Hieronder volgen nog aanwijzingen per " soort" pompoen/kalebas


Sierkalebassen


Wijst zichzelf, ze zijn niet om te eten maar voor de sier.

Turkse mutsen


Diverse maten en kleuren pompoen, met een "muts" maar vnl oranje/rood.

Bizarre vormen


Een nieuwe soort die grappige vormen oplevert in diverse kleuren en maten.

Lagenaria


Dit zijn de "echte" kalebassen. Afwijkend van de andere types door bloeiwijze, bladvorm, vrucht en geur. Ze verlangen veel warmte, maar kunnen in een mooie zomer op een beschutte plek buiten. Als het gewas te wild wordt kunt u ook snoeien. Binnen is het lastiger met de bestuiving. Volledig rijp zijn de vruchten jaren te bewaren. Ze verlangen bij het kiemen nog meer warmte dan andere type's.

Oranje pompoenen klein


Prachtige siersoorten, sommige smaken goed andere zijn meer smakeloos, dit staat erbij.

Halloween oranje pompoen


Dit zijn de Halloween pompoenen, sommigen zijn ook lekker om te eten.

Reuze pompoenen


Wedstrijd pompoenen, sommige soorten kunnen wel een paar honderd kg halen, in ons land valt dat overgens niet mee. Honderd zou al mooi zijn.

Witte pompoenen


Smaakvolle sierpompoenen, grote en kleinere soorten.

Grijsblauwe pompoenen


Dit zijn allemaal voortreffelijke eetpompoenen, voornamelijk afkomstig uit Australie en Z Afrika, waar ze zowat dagelijks pompoen eten.

Rode, Oranje Rose eetpompoenen


Ze hebben allemaal een voortreffelijke consumptiekwaliteit, maar de meeste zijn ook gewoon prachtig, en dus ook voor de sier. Voor consumptie alleen rijp oogsten.

Bananen, banaanpompoen


Opvallende vruchten in lang gerekte vorm, met een goede consumptie kwaliteit.

Oliepompoenen


De zaden van deze soorten zijn geschikt om olie van te maken. De zaden worden ook als nootjes gegeten en bij de bereiding van brood en gebak gebruikt.

Courgette


Een courgette, ze worden jong geplukt, en blijven een paar maanden goed. Struikvormig.

Yellow Summer Squash


Gele vruchten verwant met courgette. Rijp geoogst maandenlang houdbaar.

Patisson


Worden in jong stadium in zijn geheel gegeten. Volgroeid zijn ze enige maanden te bewaren. Struikvorm.

Acorn Squash


Eikelvormige vruchten die rijp geoogst moeten worden en 3 maanden gegeten kunnen worden. Een zoete notensmaak. Zeer decoratief.

Buttercup squash Kabocha


Voortreffelijke consumptie kwaliteit. Goed bewaarbaar. Platrond. 1-2 kg.

Oranje buttercup squash Kabocha


De smaak is wat minder zoet dan de groene.

Blauw/grijze squash Kabocha


Heel goede smaak en buitengewoon goed houdbaar.

Hubbard squash


Deze hebben de vorm van een rugbybal. Ze moeten pas geoogst worden als de bladeren afgestorven zijn en kunnen dan meer dan een jaar bewaard worden. Dit mede dankzij de dikke huid . Het verwerken vraagt dan wel wat meer energie. Maar de smaak is voortreffelijk.

Hokkaido squash pompoen


Goed bewaarbare soorten met een voortreffelijke smaak.

Muskaatpompoen


De " Deftigen" onder de pompoenen worden ze wel genoemd. Wat de smaak betreft: ze zijn onovertroffen. Ze hebben een muskaataroma. De vrucht verkleurt oranjegeel tot donkerbruin in rijpe toestand.

Butternut squash flespompoen


Voortreffelijke consumptiekwaliteit. Ze hebben de vorm van een peer en zijn cremebruin van kleur, tenzij bij de soort anders vermeld.

Overige soorten, vallen vnl onder Cucurbita Moschata
Voortreffelijke consumptiekwaliteit. Verlangen veel warmte. Bijna alle soorten hebben een waslaag.

Ayoten


Komen oorspronkelijk uit Mexico. De smaak is redelijk, maar de geroosterde zaden zijn lekker. Bovendien zijn de vruchten erg decoratief. Hebben veel warmte nodig, en zijn daglengte gevoelig waardoor ze hier erg laat zijn.

Spaghetti squash, spaghettipompoen


Ovale vruchten. Vruchtvlees lijkt op spaghetti. De vrucht in zijn geheel koken en het vruchtvlees eruit halen en als spaghetti bereiden.Bakken kan ook.

Jam soorten Marmelade soorten


Citrulus Coloc. Ofwel watermeloen. Bijzonder geschikt om jam van te maken.


Magnetron  Squash Pompoentjes voor MagnetronDoor het kleine formaat zijn deze pompoentjes heel geschikt om te vullen en in de magnetron of oven te bereiden.

Cucumis ofwel decokomkommertjesZeer sierlijke vruchten die zowel binnen als buiten verbouwd kunnen worden, tenzij anders vermeld.


Recepten Pompoen Patisson
Verkoop Pompoenen Kalebassen en zaden Zaden
In de maanden Juli t/m oktober verkopen we pompoenen en ander sierfruit in een kraam langs de weg. Adres Langeweg 16 b Bruinisse, andere artikelen uitsluitend via reservering webshop, wij ontvangen geen groepen /bezoekers .

Webshop 24 uur per dag geopend:

Keurmerk mkbOK - klik voor gegevens
Contact
Voorbeeldfilmpjes bruidsboeket/ corsage
Oasis Rainbow Foam foto's
Webshop
Bestelinformatie
Steekschuim
Pompoenen
Recepten
Groothandel
Bruidsboeket maken
Blog
<http://grafdecoratie.blogspot.com/>

<http://bruidsboeket-corsage.blogspot.com/>

<http://pompoenzaden-decoshop.blogspot.com/>